spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΑίγυπτος: Ποινική δίωξη κατά ΜΚΟ λόγω χρηματοδότησης από ξένες χώρες

Αίγυπτος: Ποινική δίωξη κατά ΜΚΟ λόγω χρηματοδότησης από ξένες χώρες

spot_img
spot_img
spot_img

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άσκηση ποινικής δίωξης κατά 43 μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και δεκαεννέα Αμερικανοί. Η δίωξη αφορά στην χρηματοδότηση των ΜΚΟ από κεφάλαια του εξωτερικού.
Οι υπάλληλοι των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αποδοχής κεφαλαίων και άλλων ενισχύσεων από διεθνείς οργανώσεις προκειμένου να επιδιώξουν σκοπό που απαγορεύεται από το νόμο. Κατηγορούνται επίσης για την οργάνωση προγραμμάτων πολιτικής προπαγάνδας, για την ανοιχτή στήριξη των εκλογικών διαδικασιών και την παράνομη χρηματοδότηση μεμονωμένων υποψηφίων.
Επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω της φιλοδημοκρατικής τους τοποθέτησης και της δράσης τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θεσμικής διαφάνειας. « Αυτή είναι η συνέχεια της εποχής Μουμπάρακ με τη φίμωση του ελεύθερου λόγου και τις επιθέσεις στις ελευθερίες των πολιτών. Και είναι χειρότερα, γιατί τις επιθέσεις αυτές τις μεθοδεύει ο πρώην Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας του Μουμπάρακ, Fayza Abul Naga», ανέφερε ο Gamal Eid από το Αραβικό Δίκτυο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Arabic Network for Human Rights Information). O Eid κατηγόρησε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση, επειδή αστόχαστα αποκάλυψε ότι χρηματοδοτεί κάποιες οργανώσεις στην Αίγυπτο χωρίς να διευκρινίσει ποιες, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλες συλλήβδην στο στόχαστρο των αρχών.
Ως νομική βάση της κατηγορίας αξιοποιείται νόμος του 2003, που επιβάλλει σε όλες τις οργανώσεις στη χώρα να δηλώνονται στο Υπουργείο Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίπτωση που λαμβάνουν χρηματοδότηση από χώρες ή οργανώσεις του εξωτερικού. Εκπρόσωποι των ΜΚΟ τόνισαν ότι η διαδικασία είναι ηθελημένα γραφειοκρατική και αδιέξοδη, ώστε να βρίσκονται στο τέλος οι οργανώσεις αδήλωτες, και άρα παράνομες. «Υποβάλλουμε κανονικά τα δικαιολογητικά, μετά όμως μας κάνουν κι άλλες ερωτήσεις και ζητάνε συνέχεια κι άλλα στοιχεία, ώστε στο τέλος καταλήγεις να μην είσαι δηλωμένος πουθενά», δήλωσε ο Sherif Azer της Αιγυπτιακής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Egypt Organization for Human Rights).
Πολλές ΜΚΟ στην Αίγυπτο, ειδικά αυτές που μάχονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις αρχές, ενώ στο παρελθόν κατηγορούνταν ότι συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις με σκοπό την αποδυνάμωση της χώρας.

spot_img

Lawjobs