Αίγυπτος: Ποινικοποίηση του ατιμασμού της σημαίας και του εθνικού ύμνου

0

Ο απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, διέταξε την ποινικοποίηση του ατιμασμού της αιγυπτιακής σημαίας αλλά και του εθνικού ύμνου.

Από εδώ και στο εξής ο ατιμασμός της σημαίας και το να μην στέκεσαι όρθιος κατά τον εθνικό ύμνο επισείουν ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο άνω των 4.000 δολαρίων.

Παράλληλα, το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει την έπαρση της σημαίας σε περιπτώσεις που είναι σκισμένη, το χρώμα είναι ξεφτισμένο ή το σχέδιο είναι παραμορφωμένο.
Σύμφωνα με τον προεδρικό εκπρόσωπο, ο Αντλί Μανσούρ υπογράμμισε πως ο εθνικός ύμνος και η σημαία είναι «σύμβολα του κράτους, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό». Το διάταγμα υπογράφηκε λίγες ημέρες προτού ο κ. Μανσούρ παραχωρήσει τον προεδρικό θώκο στον εκλεγμένο διάδοχό του, πρώην στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Η Αίγυπτος βιώνει ένα αυξανόμενο κύμα εθνικιστικής έξαρσης μετά τη στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου, Mohammed Morsi, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.
Η ποινικοποίηση της έλλειψης σεβασμού των εθνικών συμβόλων έχει της ρίζες της στις αναταραχές της περιοχής, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο εθνικός ύμνος έγινε αντικείμενο της συζήτησης, όταν ισλαμιστές νομοθέτες στο πρώτο εκλεγμένο κοινοβούλιο, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, αρνήθηκαν να σταθούν όρθιοι όταν παιζόταν, καθώς με κάποια ακραία συντηρητική ερμηνεία, ο σεβασμός προορίζεται μόνο για τον Θεό.

Σε σχέση με τη σημαία, η ρύθμιση προήλθε από τις πρόσφατες διαδηλώσεις όπου πολλές φορές διαδηλωτές εθεάθησαν να τη σκίζουν, ενώ άλλοι δημιούργησαν νέες. Μετά από την πτώση του Μουμπάρακ, κάποιοι συζήτησαν ακόμα και την αλλαγή της σημαίας.
 

Σχόλια