Αίγυπτος: Πρώην ανώτατη δικαστής αμφισβητεί τη νομιμότητα του νέου Συντάγματος

0

Η Tahani el-Gebali υπέβαλε προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ισχυριζόμενη ότι η διαδικασία παραγωγής και ψήφισης του νέου συνταγματικού χάρτη – ο οποίος είχε υποβληθεί προσφάτως σε δημοψήφισμα- υπήρξε παράνομη.

Η el-Gebali ήταν η μόνη γυναίκα δικαστής του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αποπέμφθηκε από την θέση της, επειδή το νέο Σύνταγμα προβλέπει περιορισμό του αριθμού των συνταγματικών δικαστών από 18 σε 10.

Η πρώην δικαστικός ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, όπως οι διατάξεις που αφορούν στην απότομη μείωση του αριθμού των συνταγματικών δικαστών και εκείνες που προβλέπουν έγκριση της ανάδειξης των συνταγματικών δικαστών από τον Πρόεδρο. Ανακοινώνοντας την απόφασή της να προσφύγει νομικά εναντίον του νέου Συντάγματος η el-Gebali άφησε αιχμές για πολιτικά κίνητρα πίσω από τον περιορισμό της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρατηρώντας ότι έγινε για να απομακρυνθούν τα μέλη εκείνα –μεταξύ τους και η ίδια- που ασκούσαν κριτική στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σχόλια