Αισιοδοξία για απελευθέρωση Αυστραλού κρατουμένου από το Γκουαντάναμο

0

Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, προς το τέλος του χρόνου, ο μοναδικός Αυστραλός κρατούμενος στις φυλακές του Γκουντανάμο, Ντέϊβιντ Χικς, για τον οποίο μέχρι πρότινος, δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα τελικά του ασκήθηκε δίωξη για “”παροχή υλικού σε τρομοκράτες””, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν βρεθεί ένοχος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος γιατί έχει ήδη εκτίσει πέντε χρόνια στη φυλακή, αλλά ακόμα και αν καταδικασθεί σε περισσότερα χρόνια φυλάκιση, είναι πολύ πιθανόν να σταλεί στην Αυστραλία και να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριό του είναι “”κατασκευασμένο”” και δεν θα έστεκε σε κανονικό δικαστήριο, ενώ ο πατέρας του κατηγορουμένου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, προκειμένου να ξεμπλέξει ο γιος του, μετά από τόσα βασανιστήρια, να αποδεχθεί την ενοχή του για να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Έκδηλη ωστόσο είναι η δυσαρέσκεια κατά της Κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ, η οποία έχει ήδη δεχθεί πάρα πολλά πυρά γιατί επί πέντε χρόνια άφησε τον Αυστραλό πολίτη στην τύχη του, κρατούμενο στο Γκουαντανάμο, χωρίς καν να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.