Αίτημα αποφυλάκισης από ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Χμερ

0

Έφεση κατά της απόφασης κράτησής του άσκησε στο ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Καμπότζη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ερυθρών Χμερ, Γιενγκ Σάρι.
Ο 82χρονος άνδρας κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ο Γιενγκ Σάρι είναι ένας από τους πέντε πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ που φυλακίστηκε μετά από απόφαση του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στέλεχος και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ακόμα ασκεί επιρροή και σε κάποιες περιοχές στην Καμπότζη.
Πριν από 12 χρόνια, ο βασιλιάς του απένειμε χάρη έπειτα από μια συμφωνία με την κυβέρνηση που έβαλε τέλος στο καθεστώς των Ερυθρών Χμερ.
Αυτός είναι και ο λόγος που επικαλούνται οι δικηγόροι του τονίζοντας πως δεν πρέπει να βρίσκεται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου.
Οι Ερυθροί Χμερ κυβερνούσαν τη χώρα από το 1975 έως το 1979 και έχουν κατηγορηθεί για τον θάνατο 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα από πείνα, εξάντληση, αρρώστιες και εκτελέσεις.

Σχόλια