Αίτημα εισδοχής της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

0

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υπέγραψε το Καταστατικό για την ίδρυση του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, μια κίνηση που σκοπό έχει την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μία ημέρα μετά την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διευθέτηση της διένεξης με το Ισραήλ.

Εκτός από το Καταστατικό της Ρώμης, ο Μ. Αμπάς υπέγραψε μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής ως κράτους και παράλληλης άσκησης διώξεων κατά του κράτους του Ισραήλ, για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απείλησε ότι θα λάβει μέτρα, μετά την υπογραφή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο των παραπάνω συνθηκών, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να φοβούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από ό,τι το Ισραήλ. Ειδικότερα, διεμήνυσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος, αλλά οντότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στο αίτημα των Παλαιστινίων για εισδοχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σθεναρά στο εντελώς αντιπαραγωγικό αίτημα αυτό, που θα χειροτερεύσει τις τεταμένες σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης στην περιοχή.
 

Σχόλια