Αίτημα επανεξέτασης της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών ουσιών από πρώην προέδρους κρατών

0

Μια ομάδα από πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρώην πρόεδροι κρατών αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυναν αίτημα για αλλαγή των παγκόσμιων πολιτικών για τα ναρκωτικά, με αποποινικοποίηση της χρήσης ορισμένων κατηγοριών.

Ειδικότερα, σε σχετική έκθεση, τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική των Ναρκωτικών ζητούν πλήρη αναμόρφωση του παγκόσμιου καθεστώτος απαγόρευσης των ναρκωτικών, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην πρόληψη της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων.

Μέλη της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικό, Ερνέστο Ζεντίγιο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Σέζαρ Γκαβίρια, η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, Ρουθ Ντρέιφους και ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Virgin Group, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ειδικότερα, στην έκθεση γίνεται έκκληση για τον τερματισμό των τιμωρητικών πολιτικών για τα ναρκωτικά, ενώ απευθύνεται και αίτημα για την προώθηση των πόρων στην πρόληψη και τη θεραπεία από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Υπογραμμίζοντας τις καταστάσεις διαφθοράς και βίας στις οποίες οδηγούν οι καταπιεστικές πολιτικές για τα ναρκωτικά, η έκθεση καλεί τις χώρες να νομιμοποιήσουν ορισμένες ουσίες όπως η κάνναβη, τα φύλλα κόκας και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες.

«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Χρειαζόμαστε πολιτικές για τα ναρκωτικά που να αποδεικνύουν τι πραγματικά λειτουργεί, παρά πολιτικές που ποινικοποιούν τη χρήση ναρκωτικών, ενώ παραλείπουν να παρέχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική πρόληψη ή θεραπεία. Αυτό δεν οδήγησε μόνο σε γεμάτες φυλακές αλλά και σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιπτώσεις στην υγεία» συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται δύο χρόνια πριν από την επόμενη ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, όπου οι ηγέτες του κόσμου θα αποφασίσουν σχετικά με τις νέες παγκόσμιες πολιτικές για τον έλεγχο τους.
 

Σχόλια