Αίτημα για επανάληψη της δίκης των “τρομοκρατών” στη Βρετανία

0

Η εισαγγελική αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να επαναληφθεί η δίκη των επτά μουσουλμάνων εξτρεμιστών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων με την τοποθέτηση βομβών από υγρά υλικά σε υπερατλαντικές πτήσεις. Οι ένορκοι, όμως, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το εάν οι κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση να εκτελέσουν τα σχέδια τους.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής εισαγγελικής αρχής, Κεν ΜακΝτόναλντ δήλωσε: “σήμερα καταλήξαμε στο συμπέρασμα να υποβάλουμε αίτημα για επανάληψη της δίκης για κάθε ένα από τα στοιχεία του κατηγορητηρίου που οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν”.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Αμπντουλά Αχμέντ Αλί, τον Ασάντ Σαρουάρ και τον Τανβίρ Χουσεΐν αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι δεν σχεδίαζαν να εκτελέσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στις πτήσεις, όπως υποστήριζε το κατηγορητήριο.

Για άλλους τέσσερις κατηγορούμενους δεν υπήρξε απόφαση των ενόρκων. Πρόκειται για τον Ιμπραΐμ Σαβάντ, τον Αραφάτ Χαν, τον Ουαχίντ Ζαμάν και τον Ουμάρ Ισλάμ. Τέλος, ο Μοχάμεντ Γκουλζάρ αθωώθηκε.

Η αδυναμία του δικαστηρίου να καταδικάσει τους επτά Βρετανούς ακραίους ισλαμιστές χαρακτηρίστηκε από τα βρετανικά μέσα ως “πλήγμα” για την αξιοπιστία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίες δήλωναν ότι επρόκειτο για ένα χτύπημα ενδεχομένως μεγαλύτερο σε κλίμακα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σχόλια