Αίτημα για να καταθέσει ο Πούτιν στη νέα δίκη Χοντορκόφσκι

0

Δικαστικό αίτημα για να προσέλθει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ως μάρτυρας σε δίκη πρόκειται να καταθέσουν οι συνήγοροι του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Χοντορκόφσκι εκτίει ποινή φυλάκισης εδώ και χρόνια σε σωφρονιστικό κατάστημα σε πολύ μικρή απόσταση από τα κινεζικά σύνορα. Εφόσον οι δικαστές ακολουθήσουν τελικά την εισαγγελική πρόταση, τότε ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να μείνει φυλακισμένος για δύο επιπλέον δεκαετίες.

«Θεωρώ το κατηγορητήριο αυτό σε βάρος μου παράλογο», τόνισε ο Χοντορκόφσκι στην εναρκτήρια δήλωσή του προς τα μέλη του δικαστηρίου.

Η προκαταρκτική διαδικασία για την ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η δίκη αυτή θα γίνει στη δικαστική περιφέρεια Χαμοβνισέσκι, όπου έγινε και η πρώτη στη διάρκεια του 2005. Κατά το κατηγορητήριο, ο Χοντορκόφσκι υπεξαίρεσε και έκανε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος για συνολικά 900 δισ. ρούβλια (περίπου 25,5 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου τόνισε ότι «θέλει ενόρκως ο Πούτιν να καταθέσει για συνομιλίες που είχε με τον πελάτη του, πριν να αρχίσει η πρώτη από τις δίκες».

Σχόλια