Αίτημα για πρόσβαση στις αποδοχές των Ευρωβουλευτών

0

Έκκληση για πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές για τα ταξιδιωτικά και άλλα έξοδα απηύθυναν προς το Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, Πίτερ Χάστινξς.

Το εν λόγω αίτημα του Νικηφόρου Διαμαντούρου έγινε με αφορμή την καταγγελία ενός δημοσιογράφου από τη Μάλτα, ο οποίος είχε τον Αύγουστο του 2005 ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο πληροφορίες για τις απολαβές πέντε Μαλτέζων ευρωβουλευτών.

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι ο ευρωβουλευτής είναι δημόσιο πρόσωπο, το οποίο πληρώνεται από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο και άρα πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε απαντήσει ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα τα οποία αφορούν την επιτροπή κοινοτικού προϋπολογισμού και το ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, είπε ότι αρνήθηκε την πρόσβαση για να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των βοηθών των ευρωβουλευτών.
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έκρινε ότι η επιχειρηματολογία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν πειστική και τόνισε ότι η άρνηση πρόσβασης στα εν λόγω έγγραφα αποτελεί περίπτωση «κακοδιοίκησης».

Σχόλια