Αίτημα Κάρατζιτς για πληροφορίες για το φερόμενο σχέδιο ασυλίας του

0

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να δώσει η εισαγγελική αρχή στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τη φερόμενη συμφωνία ασυλίας με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Στην επιστολή του ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι οι Κανόνες Διαδικασίας και Αποδείξεων του ICTY προσφέρουν στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για την υπεράσπισή του.

“Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν υλικό για την προετοιμασία της υπεράσπισης. Είναι μέρος της υπεράσπισης το γεγονός ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στις 18 και 10 Ιουλίου υποσχέθηκε ασυλία στον Κάρατζιτς εάν υποσχόταν να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο. Δεύτερον η υπόσχεση είναι συμβατή με το ICTY καθώς έγινε εκ μέρους ή έπειτα από διαβούλευση με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ή τουλάχιστον δόθηκε αυτή η εντύπωση”, αναφέρει η επιστολή του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων υπαινίχθη για πρώτη φορά την ύπαρξη συμφωνίας για ασυλία με τις ΗΠΑ τον Αύγουστο όταν ζήτησε από το δικαστήριο να αντικρούσει τις καταθέσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Όλμπραϊτ.

Οι Χόλμπρουκ και Όλμπραϊτ διέψευσαν την ύπαρξη σχετικής συμφωνίας αλλά η πρώην εκπρόσωπος του ICTY, Φλορένς Χάρτμαν έχει δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες καθυστερούσαν και εμπόδιζαν τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σχόλια