Αίτημα του ΔΠΔ να προβαίνει σε συλλήψεις εγκληματιών πολέμου

0

Η Κάρλα ντελ Πόντε , αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απαίτησε την Τετάρτη να δοθεί στο δικαστήριο η εξουσία να προβαίνει σε συλλήψεις καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, διότι, όπως τόνισε, κυβερνήσεις χωρών των Βαλκανίων αποτυγχάνουν να το κάνουν.

Η ντελ Πόντε αξιώνει την σύλληψη πολλών κατηγορουμένων από το ΔΠΔ ως εγκληματιών πολέμου, ειδικά στον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης· οι γνωστότεροι είναι οι σερβοβόσνιοι Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, που όπως υποστήριξε προστατεύονται από το Βελιγράδι.

Στις αρχές της Σερβίας έχουν παραδοθεί εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον έξι υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στον γιουγκοσλαβικό πόλεμο, περιλαμβανομένων των Μλάντιτς και Κάρατζιτς, σημείωσε η ντελ Πόντε, προσθέτοντας πως το ΔΠΔ αναζητεί επίσης τον Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς, άλλον έναν φερόμενο ως εγκληματία πολέμου που φέρεται να ζει στη Ρωσία.

Η ντελ Πόντε έκανε λόγο για “”έλλειψη συνεργασίας”” από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Σερβίας όσον αφορά την προσπάθεια σύλληψης των κατηγορουμένων ως εγκληματιών πολέμου.

Η ντελ Πόντε, τέλος, έκανε για πρώτη φορά λόγο για άρνηση του προσωπικού του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να παραδώσει έγγραφα και αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί στο Κόσοβο.