Αίτημα του Κάρατζιτς να καταθέσουν ως μάρτυρες οι Χόλμπρουκ και Ολμπράιτ

0

Επιστολή απέστειλε προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν ως μάρτυρες στη δίκη του ο πρώην διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης αναφέρει στην επιστολή του ότι προτείνει να κληθεί ως μάρτυρας ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να καταθέσει για τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί του για την προστασία του από το ΔΠΔ, έτσι ώστε «να διασφαλιστεί ότι για τη δίκη αυτή θα υπάρχουν τα νομικά επιχειρήματα για να στηριχτεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παράλληλα ζητά να κληθούν και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την συμφωνία όπως η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην διπλωμάτης Γουίλιαμ Στούμπνερ και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμφωνιών του Ντέιτον (Νοέμβριος του 1995) Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

Σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη, η προσφορά που του έγινε το 1996 ήταν να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του, από τα καθήκοντά του στο κόμμα του -το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας-, αλλά και να εξαφανιστεί εντελώς από τη δημόσια ζωή, απέχοντας από συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα απαντήσει το ΔΠΔ στο αίτημα του Κάρατζιτς, ωστόσο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ απέρριψε ως «πλήρως ψευδή» την «παραπληροφόρηση», όπως την χαρακτήρισε, που επιχειρεί ο κ. Κάρατζιτς να περάσει στο δικαστήριο.

Σχόλια