Ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι μήνες κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών

0

Αφέθηκε ελεύθερος από τις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως ακροαριστερός ακτιβιστής, Ζιλιάν Κουπά, ο οποίος κρατείτο για περισσότερο από 6 μήνες ως ύποπτος για σαμποτάζ σε γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Ο 34χρονος Κουπά είχε συλληφθεί από την αντιτρομοκρατική αστυνομία το Νοέμβριο του 2008 με την υποψία ότι ήταν “”ο χαρισματικός και ιδεολογικός ηγέτης”” κινήματος, το οποίο είναι ύποπτο για δολιοφθορά σε γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας.

Η μακρά κράτησή του χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την πλευρά διανοουμένων, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης επιχείρησης σκούπα της αστυνομίας για την εξάρθρωση ενός, όπως το χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, “”αναρχοαυτόνομου”” κινήματος, το οποίο παρακολουθείτο προηγουμένως από τις υπηρεσίες πληροφοριών για μήνες.

Ο 34χρονος Γάλλος, ο τελευταίος από τους 10 συλληφθέντες της επιχείρησης του Νοεμβρίου που παρέμενε υπό κράτηση, επιμένει στην αθωότητά του, ωστόσο οι αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους εναντίον του για οργανωμένη και σχετιζόμενη με την τρομοκρατία καταστροφή περιουσίας.

Βάσει των όρων της απελευθέρωσής του, θα πρέπει να παραμείνει στην περιοχή του Παρισιού και να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητά του.