Αλβανία: Έρευνα από την EULEX ζητεί ο Μπερίσα για το καταγγελλόμενο εμπόριο οργάνων

0

Τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων στην Αλβανία, ζητεί από την EULEX ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα.
Επιπλέον, ο Μπερίσα δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την ενδελεχή διερεύνηση του θέματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ζητεί από τον κ. Μάρτι να προσκομίσει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, επισημαίνοντας ότι αν δεν το πράξει, θα αποδειχθεί ότι ο Ελβετός αξιωματούχος έχει κάνει κατάχρηση της εξουσιοδότησης που τού παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Μπερίσα, στο προσεχές διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας αναμένεται να απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, αναφέροντας ότι, παρά το γεγονός ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου καλύπτει την επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μπορεί να διεξάγει έρευνες και επί αλβανικού εδάφους.
Αναφορικά με την έκθεση Μάρτι περί εγκλημάτων κατά Σέρβων στο Κόσοβο και την Αλβανία, ο Σάλι Μπερίσα χαρακτήρισε επίσης αβάσιμες τις κατηγορίες, σημειώνοντας πως ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης παίζει τον “τυφλό συνήγορο” της Σερβίας και στηρίζεται παντελώς σε αβάσιμους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελέως της Ελβετίας και μετέπειτα Γενικής Εισαγγελέως της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, περί ομαδικών τάφων και φριχτών εγκλημάτων, όπως το παράνομο εμπόριο οργάνων, από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου, στην επικράτεια της Αλβανίας.
Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις αναφορές και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.

Σχόλια