Αλβανία: το εκλογοδικείο ακυρώνει τη νίκη του Λ. Μπάσα

0

Με απόφαση του Εκλογοδικείου Τιράνων θα πραγματοποιηθεί επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων  που είχαν αρχικά εντοπιστεί σε λάθος κάλπες στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, ακυρώνοντας έτσι τη νίκη του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα που επικράτησε στην αλβανική πρωτεύουσα με διαφορά 81 ψήφων έναντι του απερχόμενου δημάρχου και προέδρου του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα.

Το Εκλογοδικείο ζήτησε από την κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να καταμετρήσει τα «αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια στις 1.472 κάλπες στα Τίρανα» .

Η αντιπολίτευση άσκησε έφεση στο εκλογοδικείο μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής χαρακτηρίζοντας παράνομη την αξιολόγηση και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπη, αντί της κάλπης που στήνεται για την εκλογή δημάρχου. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν εντοπιστεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων» .

Σχόλια