Αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό της Κομισιόν για τα δώρα που λαμβάνουν στελέχη της, κατόπιν παρέμβασης του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

0

Την αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού που αφορά στα δώρα που προσφέρονται σε στελέχη της προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από καταγγελίες μη κυβερνητικής οργάνωσης για «σύγκρουση συμφερόντων» οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
Οι καταγγελίες προέρχονταν από την οργάνωση «Φίλοι της Γης – Ευρώπη» και έφεραν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με αρμοδιότητα στο αντιντόπινγκ, να αποδέχονται προσκλήσεις VIP από εταιρία αθλητικών ειδών για να παρακολουθήσουν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι στο Παρίσι. Η οργάνωση εντόπισε στις πράξεις αυτές σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που αποδέχθηκε ουσιαστικά ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος δεν αμφισβήτησε την αμεροληψία των στελεχών της Επιτροπής αλλά εκτίμησε πως θα ήταν καλύτερα να μην τους είχε επιτραπεί να δεχθούν τις προσκλήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τη γνωμοδότηση του κ. Διαμαντούρου και τον ενημέρωσε πως η διαδικασία αναθεώρησης του εσωτερικού κανονισμού έχει ήδη αρχίσει. Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν ζητήσει άδεια για να δεχθούν τα εισιτήρια και αυτή τούς είχε χορηγηθεί, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό. «Χαιρετίζω τη θετική απάντηση της Κομισιόν στη φιλική πρότασή μου για επίλυση του θέματος. Επίσης, χαιρετίζω την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι θα επανεξετάσει τον εσωτερικό κανονισμό σχετικά με την αποδοχή δώρων και φιλοξενίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Σχόλια