Αλλαγή της πολιτικής “αυτόματης” απόλυσης επιθυμεί ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης

0

Ο Grayling επεσήμανε ότι η πολιτική απόλυσης των φυλακισμένων μετά την έκτιση του μισού της επιβληθείσας ποινής δεν τον ικανοποιεί, στο μέτρο που οδηγεί “αυτόματα” στην αποφυλάκιση εγκληματιών για τους οποίους δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της αναμόρφωσης. «Αν σου επιβάλλουν δέκα χρόνια, στα πέντε είσαι αυτομάτως έξω.

Δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα, το σύστημα έχει περιορισμούς. Υπάρχουν περιορισμοί και ως προς την χωρητικότητα των φυλακών. Κατ΄αρχήν, με ελκύει η επιλογή του να μην απολύεται κάποιος απλώς σε ορισμένο χρόνο, ανεξαρτήτως τυχόν καλής ή κακής διαγωγής», δήλωσε ο Grayling. Βάσει του ισχύοντος συστήματος η πλειονότητα των φυλακισμένων στη Βρετανία απολύονται έχοντας εκτίσει περίπου το μισό της ποινής τους.

Η επιλογή της πολιτικής αποσύνδεσης της πρόωρης απόλυσης από την καλή διαγωγή του φυλακισμένου υπαγορεύθηκε στη Βρετανία λόγω της δυσανάλογης αύξησης του σωφρονιστικού πληθυσμού σε σχέση προς τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις. Ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την επιθυμία αλλαγής της πολιτικής αυτής, εκτίμησε πάντως ότι αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει λόγω των υφιασταμένων οικονομικών περιορισμών.

Σχόλια