Αλλάζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας της Τουρκίας

0

Κατατέθηκε στην υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους την απόκρυψη πληροφοριών με την αιτιολογία του κρατικού απορρήτου ενώ τους υποχρεώνει να δίνουν πληροφορίες στα δικαστήρια ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή τους. Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός θα μπορούν να καλούνται ως μάρτυρες στα δικαστήρια, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να δίνουν πληροφορίες στα δικαστήρια για κρατικά απόρρητα χωρίς να χρειάζεται να έχουν άδεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να καταθέτει ως μάρτυρας από το Προεδρικό Μέγαρο ή να αποστέλλει γραπτώς την κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι καταθέσεις που δόθηκαν μετά από βασανιστήρια ή κακομεταχείριση δεν θα θεωρούνται έγκυρες. Οι μάρτυρες των οποίων κινδυνεύει η ζωή δεν θα προσέρχονται στο δικαστήριο για να καταθέσουν, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα για την προστασία της ζωής σημαντικών μαρτύρων. Προβλέπεται ακόμα ότι κατά την επανεκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες η Τουρκία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αλλάζει η σύνθεση του δικαστηρίου.

Τέλος, το νομοσχέδιο παρέχει στους κατηγορούμενους τη δυνατότητα να μιλούν κατά τη διάρκεια της δίκης τη μητρική τους γλώσσα εφόσον δεν γνωρίζουν σωστά την τουρκική.

Σχόλια