«Λουκέτο» σε υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου

0

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναμένεται να διακόψει τη λειτουργία μιας από τις υπηρεσίες πληροφοριών εις βάρος της οποίας έχουν διατυπωθεί επικρίσεις από πολιτικούς και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών μετά την αποκάλυψη ότι διέθετε βάση δεδομένων με πληροφορίες για αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, η υπηρεσία Δραστηριότητας στο Πεδίο της Αντικατασκοπίας, η οποία πρόκειται να καταργηθεί, είχε ιδρυθεί από τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός των ΗΠΑ.
Ωστόσο η εν λόγω υπηρεσία είχε δεχθεί σωρεία επικρίσεων το 2005, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι διέθετε μια βάση δεδομένων που περιείχε πληροφορίες για αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ειδικά σε εκκλησίες, σχολεία και χώρους συναντήσεων των Κουακέρων.
Η διακοπή της λειτουργίας εντάσσεται σε μια προσπάθεια του σημερινού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς για αναδιάρθρωση του συστήματος κατασκοπίας και αντικατασκοπίας που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του.
Σύμφωνα με στελέχη του Πενταγώνου, ο Γκέιτς δεν έχει ακόμη εγκρίνει και τυπικά την κατάργηση της υπηρεσίας.
Παράλληλα, σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών που λειτουργούν στο πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών.

Επικαλούμενη επίσημο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της, η εφημερίδα γράφει ότι οι πόροι που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ βασίζονται πολύ περισσότερο σε εμπορικές και κυβερνητικές βάσεις δεδομένων από όσο είχε γίνει παραδεκτό δημοσίως.

Μάλιστα έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2007 έδειξε ότι τα κέντρα των υπηρεσιών πληροφοριών προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρίες που διατηρούν βάσεις δεδομένων για τον τόπο κατοικίας, τα οικονομικά, τους συνέταιρους ή τους εργοδότες, τις άδειες οπλοφορίας, οδήγησης και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Τα κέντρα αυτά είχαν συσταθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για τον εντοπισμό δυνητικών απειλών και την καλύτερη διανομή πληροφοριών μεταξύ των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Σχόλια