“Με εντολή Ρώσου πολιτικού” η δολοφονία της Άνα Πολιτκόφσκαγια

0

Η δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Άνα Πολιτκόφσκαγια έγινε μ εντολή ενός Ρώσου πολιτικού, όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Ο δικηγόρος, Μουράντ Μουσάγεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μη κατονομαζόμενος πολιτικός βρίσκεται στη Ρωσία και υπάρχει αναφορά του ονόματός του στα αρχεία της υπόθεσης για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Η δίκη διεξάγεται στην Μόσχα και από χθες είναι ανοικτή στο κοινό.

Η Άνα Πολιτκόφσκαγια υπήρξε δεινή επικριτής της ρωσικής πολιτικής στην Τσετσενία και δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στην Μόσχα το 2006.

Οι στενοί φίλοι και υποστηρικτές της Άνα Πολιτκόφσκαγια υποστηρίζουν ότι εμπλέκονται στη δολοφονία της μέλη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και ως εκ τούτου θεωρούν ότι δεν υπάρχει εγγύηση για μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη στο στρατοδικείο της Μόσχας.

“Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής έρευνας, η εισαγγελική αρχή είχε δηλώσει ότι η εντολή για τη δολοφονία της δημοσιογράφου δόθηκε από κάποιο υψηλά ιστάμενο άτομο του εξωτερικού”, δήλωσε ο δικηγόρος Μουράντ Μουσάγεφ και πρόσθεσε, “ωστόσο εντός του δικαστηρίου κατέστη εμφανές από τα συμπεράσματα του κατηγορητηρίου ότι πρόκειται για κάποιο Ρώσο πολιτικό”.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως κίνητρο για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια το περιεχόμενο και η θεματολογία των δημοσιευμάτων της.

Ο δικαστής είχε αρχικώς εισηγηθεί να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς και τη νομική ομάδα της εκλιπούσης.