Αμερικανικό Δικαστήριο διατάσσει αποζημίωση για επίθεση της Χαμάς

0

Αμερικανός δικαστής διέταξε τις Παλαιστινιακές Αρχές και την οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), να αποζημιώσουν τους συγγενείς εβραϊκού ζευγαριού Αμερικανικής υπηκοότητας, το οποίο σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη το 1996 από επίθεση στην περιοχή που έκανε η στρατιωτική οργάνωση της Χαμάς.

Ο Δικαστής έκρινε, πως κάθε οργανισμός αλλά και η Χαμάς, πρέπει να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολαρίων στους συγγενείς των θυμάτων. Οι συγγενείς, ξεκίνησαν το δικαστικό τους αγώνα, βάση νόμου ο οποίος επιτρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε ομάδες υπεύθυνες για τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών.

Στη μήνυσή τους, εναγόμενοι ήταν οι Παλαιστινιακές Αρχές και η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), γιατί υποθετικά, εκείνες προσφέρουν την επιχειρησιακή βάση για τη δράση της Χαμάς. Οι συνήγοροι, των Παλαιστινιακών Αρχών και της PLO, δίνουνε μαχητικό δικαστικό αγώνα, προκειμένου να απορριφθεί η μήνυση των Αμερικανών.

2. Αναμένεται η απόφαση παιδοκτόνου πατέρα στη Μ.Βρεττανία

Ο Βρετανός Σ.Τζέκινγκνς πρώην διευθυντής σχολείου, είχε καταδικαστεί από το Αγγλικό δικαστήριο με ποινή ισόβιας κάθειρξης το 1998, για την δολοφονία της 13χρονης θετής του κόρης Μπίλυ Τζο. Το Τριμελές Εφετείο στη Μ. Βρετανίας θα αποφανθεί σήμερα επί της εφέσεως που είχε ασκήσει ο Τζέγκινγκς κατά της καταδικαστικής του απόφασης.

Οι δικαστές του Τριμελούς ακούσανε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στοιχεία από την πρώην σύζυγό του, τα φυσικά τέκνα του, καθώς και επιστήμονες, οι οποίοι υποστήριξαν πως λαθεμένα καταδικάστηκέ ο Τζέγκινγκς, και πως η ενοχή του βασίστηκε σε παραποιημένα στοιχεία.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο εισαγγελέας επέμενε πως οι μικροσκοπικές σταγόνες αίματος της κακοποιημένης του κόρης που βρέθηκαν στα ρούχα του, αποδεικνύουν την ενοχή του για το θάνατό της. Από την άλλη μεριά οι εφέτες δικαστές ανέφεραν πως οι κηλίδες αίματος θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στα ρούχα του από τους πνεύμονες της κόρης του, στην προσπάθειά του να μετακινήσει το πτώμα της.

Το Τριμελές Εφετείο σήμερα, ή θα απορρίψει τις κατηγορίες και θα τον αποφυλακίσει, ή θα διατηρήσει την καταδίκη του, ή θα διατάξει την επανάληψη της δίκης.