Αμερικανός δικαστής υπέρ των βασανιστηρίων

0

Ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους δικαστές των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της πρόκλησης πόνου και της άσκησης σωματικής βίας κατά τη διαδικασία της ανάκρισης όταν ο σκοπός της είναι η αποκόμιση πληροφοριών για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Σε συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε στη Βρετανία, ο δικαστής Άντονιν Σκάλια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επιθετική ανάκριση «κατάλληλη» για περιπτώσεις που αφορούν πληροφορίες για την τοποθεσία μιας βόμβας λίγο πριν εκραγεί ή για την ανακάλυψη των σχεδίων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Πιστεύω ότι είναι παράλογο να λες στους ανακριτές ότι δεν μπορούν να χτυπήσουν τον ανακρινόμενο», είπε ο Αμερικανός δικαστής σε πρόγραμμα του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, BBC.

Έντονη είναι η συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανακριτικές μεθόδους των διαφόρων υπηρεσιών, ιδίως μετά την πρωτοφανή παραδοχή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ότι κατέφυγε στη χρήση της μεθόδου βασανισμού του εικονικού πνιγμού «μόνο» σε τρεις υπόπτους του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Η εν λόγω παραδοχή αναμένεται να απασχολήσει σύντομα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Σκάλια πρόσθεσε, επίσης, ότι οι «Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να ασκούν κριτική για αυτές τις μεθόδους και θα έπρεπε να πάψουν να ασχολούνται με τις αμερικανικές υποθέσεις. Οι Ευρωπαίοι υποκρίνονται όταν λένε ότι καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν καταφεύγει σε αυτές τις πρακτικές. Τα ίδια έκαναν και οι Ευρωπαίοι πριν από 30 χρόνια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αμερικανός δικαστής καταφέρθηκε εναντίον όσων ασκούν κριτική για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ.

Σχόλια