Αμφιλεγόμενος φορολογικός νόμος ψηφίστηκε στην Αυστραλία

0

Ο νέος νόμος Clean Energy Bill 2011 εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της τωρινής κυβέρνησης για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και άσκηση ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Κατά περιεχόμενο προβλέπει επιβολή συγκεκριμένου φόρου ανά τόνο του επιβλαβούς αερίου και αφορά περίπου 500 μεγάλες χαλυβουργίες, ενώ εξαιρούνται επιχειρήσεις ασχολούμενες με τη γεωργία και την υλοτομία.

Το αναμενόμενο οικονομικό όφελος για το κράτος από την φοροεπιβολή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 32 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο έτος εφαρμογής. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει όσα νοικοκυριά περιέρχονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση λόγω του φόρου, είτε με επιστροφές φόρου είτε με αυξημένες κοινωνικές παροχές. Σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει διχογνωμίες, τόσο ανάμεσα στους βουλευτές όσο και στην κοινή γνώμη.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση –που είχε και την πρωτοβουλία για το νόμο- έχει στρατευθεί στο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίου κατά 159 τόνους μέχρι το 2020, προκειμένου να πάψει η χώρα να συγκαταλέγεται σε εκείνες με τον υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, δεκάδες πολίτες διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Βουλής στη διάρκεια της ψηφοφορίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία, καθότι ήταν η ίδια η Πρωθυπουργός Julia Gillard που προεκλογικά υποσχόταν ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή φόρου στο διοξείδιο του άνθρακα. Η εχθρότητα της κοινής γνώμης για ένα περιβαλλοντικό μέτρο που θεωρείται ότι θα ανακόψει την οικονομική ευημερία του χαλυβουργικού τομέα στην Αυστραλία είχε φανεί και τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι δύο αποτυχημένες προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να περάσει παρόμοιους νόμους ευθύνονται εν μέρει για την καταψήφισή της στις εκλογές.

Παρά τις αντιδράσεις η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους τωρινούς και μελλοντικούς πολίτες της Αυστραλίας που θέλουν ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον». Τον νόμο απαξίωσε δημοσίως ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης Tony Abbott, που υποσχέθηκε να τον καταργήσει, εάν εκλεγεί.

Σχόλια