Αμφισβητήσεις για τη νομιμότητά της δίκη του Σαντάμ

0

Επέστρεψε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Ιρακινός πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν μαζί με άλλους επτά υπασπιστές του, για να λογοδοτήσει για την σφαγή 148 σιιτών χωρικών στην κοινότητα Ντουτζάιλ, στη δεκαετία του 80.

Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας, οι συνήγοροί του αποχώρησαν από την αίθουσα αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο τη νομιμότητα του σώματος, αλλά και την ασφάλειά τους, ενώ πριν από το μεσημέρι επέστρεψαν στην αίθουσα του ιρακινού δικαστηρίου.

Η υπεράσπιση δέχθηκε να επιστρέψει στην αίθουσα αφού ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ριζκάρ Μοχάμεντ Αμίν δέχθηκε να ακούσει δύο συνηγόρους του ανατραπέντος προέδρου, οι οποίοι ήθελαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του δικαστηρίου και να εκφράσουν παράπονα σχετικά με το θέμα της προστασίας των συνηγόρων.

Ο Ράμσι Κλαρκ πρώην υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ και συνήγορος του Σαντάμ υπογράμμισε πως «η υπεράσπιση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να συμμετέχει στη δίκη αν δεν εξασφαλιστεί η προστασία των συνηγόρων» ενώ ο πρώην υπουργός του Κατάρ Νατζίμπ Αλ Νουάμι, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δικαστηρίου υπογραμμίζοντας πως «τα έκτακτα δικαστήρια απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και αυτό το δικαστήριο είναι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι δύο συνήγοροι του Σαντάμ δολοφονήθηκαν και ένας άλλος τραυματίσθηκε μετά την έναρξη στις 19 Οκτωβρίου της δίκης του πρώην δικτάτορα.

Σχόλια