Ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ο θάνατος της Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγέντ

0

Η βαριά αμέλεια του οδηγού Ανρί Πολ και οι φωτορεπόρτερ που προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τη λιμουζίνα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σκότωσαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα και το σύντροφό της, Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Πρόκειται για το συμπέρασμα των ενόρκων του δικαστηρίου, το οποίο εδώ και έξι μήνες προσπαθεί να ρίξει φως στο θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών.

Οι ένορκοι στην απόφασή τους έκριναν ότι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο δυστύχημα στη γέφυρα ντ Αλμά, στις 31 Αυγούστου 1997, ήταν το γεγονός ότι η κρίση του οδηγού του αυτοκινήτου, Ανρί Πολ, είχε επηρεαστεί από το υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του. Παράλληλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ δεν φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας.

Οι 11 ένορκοι είχαν αποσυρθεί την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να συσκεφθούν και να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, μετά το τέλος των στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο δικαστής Σκοτ Μπέικερ, ο οποίος είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, τους είχε αφήσει να επιλέξουν εάν θα χαρακτήριζαν το θάνατο απλό ατύχημα ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας που προκλήθηκε είτε από αμέλεια του οδηγού της Μερσεντές, είτε από τα οχήματα που ακολουθούσαν, είτε από συνδυασμό και των δύο.

Οι ένορκοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να μην καταλήξουν σε καμία απόφαση εάν έκριναν ότι τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους δεν επαρκούσαν. Να σημειωθεί ότι ο Μπέικερ είχε απορρίψει τη θεωρία της συνωμοσίας που υποστήριζε ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ αλ-Φάγεντ.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που υπολογίζεται ότι κόστισε γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια, επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο καθώς κλήθηκαν να καταθέσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, μάρτυρες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, την Κένυα, ακόμη και την Αυστραλία. Καθυστέρησε μία δεκαετία επειδή η Βρετανία έπρεπε να περιμένει να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία στη Γαλλία και κατόπιν να τελειώσει και η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές και των δύο χωρών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τροχαίο δυστύχημα προκλήθηκε επειδή ο οδηγός της λιμουζίνας ήταν μεθυσμένος και είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Σχόλια