Αναθεώρηση της οδηγίας για τον καπνό ψηφίζει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

0

Με στόχο να γίνουν λίγότερο ελκυστικά τα προϊόντα καπνού για τους νέους, οι ευρωβουελυτές ψήφισαν σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την κάλυψη κατά 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων με εικόνες και με προειδοποιήσεις για την υγεία. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα πολλών ετών εργασίας στο πλαίσιο έντονων πιέσεων από
την καπνοβιομηχανία καπνού και διάφορες ομάδες συμφερόντων. Τα νέα μέτρα αποτελούν
ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον έλεγχο του καπνού και θα αποτρέψουν
την επόμενη γενιά από το να αρχίσει το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά – όχι οι ενήλικες – είναι αυτοί που αρχίζουν το κάπνισμα: η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18α γενέθλιά τους», δήλωσε η εισηγήτρια Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές.

Σήμερα, η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Στο νέο κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας. Οι νέες προειδοποιήσειες για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εικόνων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και να διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία. Αν ταξινομούνται ως προϊόντα καπνού, η μέγιστη περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/ml.

Τα επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευθούν. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά, να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, και να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού αναφορικά με τη διαφήμιση.

Με το κείμενο απαγορεύονται τα αρώματα/γεύσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τα μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων. Η μινθόλη θα απαγορευθεί από το 2020 και μετά.

Θα απαγορευθούν ορισμένα πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την καπνοβιομηχανία να προβεί σε συμπληρωματικές μελέτες εν όψει της κατάρτισης ενός «καταλόγου προτεραιότητας» για τα πρόσθετα. Τα πρόσθετα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καπνού, όπως η ζάχαρη, δεν θα απαγορευθούν.
Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 14 Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα προϊόντα καπνού εντός δύο ετών από την ημερομηνία που η αναθεωρημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ.