Αναβλήθηκε η συζήτηση για το νέο Τουρκικό Ποινικό Κώδικα

0

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αναβάλει τη συζήτηση για το σύνολο του νέου ποινικού κώδικα για την 1η Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του κώδικα, θα ψηφιστεί μετά τις 6 Οκτωβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η αναβολή αυτή έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το αν τελικά θα συνπεριληφθεί στις νέες διατάξεις του Κώδικα η ποινικοποίηση της μοιχείας, γεγονός που προκαλεί για μια ακόμη φορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο αρμόδος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές» και ότι υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού, για να λάβει τη σκληρή απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας του.

Πάντως, οι μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα της Τουρκίας θεωρούνται αναγκαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει στην Άγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σχόλια