Αναβολή μίας εβδομάδας στη δίκη της Royal Dutch Shell

0

Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η δίκη της εταιρίας της πετρελαιοβιομηχανίας Royal Dutch Shell Plc, η οποία κατηγορείται για ανάμειξη στις εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990.

Η επιλογή του σώματος των ενόρκων ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, όμως εκπρόσωπος της προέδρου του, Κίμπα Γουντ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα την Δευτέρα κι οι ένορκοι δε θα επιλεγούν πριν από την Τρίτη το νωρίτερο.

Εκπρόσωπος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων, επιβεβαίωσε ότι η δίκη αναβλήθηκε.

Η Shell κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και για ανάμeιξη στους απαγχονισμούς του γνωστού Νιγηριανού συγγραφέα Κεν Σάρο-Ουίουα και άλλων οκτώ αντιφρονούντων από τη χούντα που λυμαινόταν τη Νιγηρία το 1995.

Η εταιρία διαψεύδει ότι ενέχεται στην υπόθεση. Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ με πρωτοβουλία συγγενών του Σάρο-Ουίουα και άλλων βάσει ενός νομοθετήματος του 1789, που επιτρέπει σε μη-πολίτες της χώρας να καταθέτουν προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο εξωτερικό.