Ανάγκη για μεταρρύθμιση των ποινών για ανθρωποκτονία στην Βρετανία

0

Η Εξεταστική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσων της Βρετανίας σε έκθεσή της διατυπώνει την ανάγκη ύπαρξης αυστηρότερων ποινών στους καταδικασθέντες που εγκληματούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ποινές που επιβάλλονται για ανθρωποκτονία δεν πρέπει να είναι μειωμένες, σε περίπτωση που υπάρχει ομολογία ενοχής.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντένχαμ δήλωσε πως το πρόβλημα είναι η επίκληση από τον κατηγορούμενο ότι βρισκόταν τη στιγμή της τελέσεως του εγκλήματος υπό την επιρροή αυτών των ουσιών, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η επιχειρηματολογία αυτή πρέπει να απορρίπτεται από τους δικαστές και πως το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της επιβαλλόμενης ποινής και όχι ελαφρυντικό στοιχείο, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με την ισχύουσα βρετανική πρακτική των δικαστηρίων, η ισόβια κάθειρξη που επιβάλλεται σε περίπτωση ανθρωποκτονίας μπορεί να μειωθεί ως προς το ελάχιστο της ποινής που πρέπει να επιβληθεί, εάν ο κατηγορούμενος δηλώσει ένοχος.

Σχόλια