«Ναι» από τον Λευκό Οίκο στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τους οικονομικούς μετανάστες

0

Δεκτό έγινε τελικά από τον Λευκό Οίκο το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων οικονομικών μεταναστών στις ΗΠΑ, το οποίο προτάθηκε από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο, οι ενδιαφερόμενοι μετανάστες, αρχικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 5 χιλιάδων δολαρίων, στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και εν συνεχεία να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν τη λεγόμενη «βίζα Ζ», η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ, ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουν έως και 13 χρόνια έως ότου αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «πόιντ σίστεμ» βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν «πόντους» βάσει των ικανοτήτων τους (παιδεία, γλώσσες, επαγγελματικά προσόντα κλπ), ενώ καθιερώνεται και το σύστημα διετούς προσωρινής βίζας, το οποίο όσοι το επιλέξουν θα μπορούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης δύο φορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο όταν ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στον φράχτη που έχουν χτίσει οι Αμερικανοί στα σύνορα με το Μεξικό.

Σχόλια