“Ναι” ευρωκοινοβουλίου στην “μπλε κάρτα”

0

Τη συμφωνία του με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια “”μπλε κάρτα”” με στόχο την προσέλκυση ειδικευμένων μεταναστών στην Ευρώπη εξέφρασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια έκθεση διαβούλευσης.

Βάσει του σχεδίου οι εν λόγω εργάτες θα απασχολούνται σε τομείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, πάντως, την αποσαφήνιση του σχεδίου τασσόμενοι, παράλληλα, υπέρ μιας μεγαλύτερης ευχέρειας κινήσεων για τα κράτη μέλη.

Η “”μπλε κάρτα””, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται στην αμερικανική “”πράσινη κάρτα””, θα δώσει σε ιδιαίτερα ειδικευμένους εργάτες πρόσβαση στα 27 κράτη μέλη. Παρότι δεν θα αντικαταστήσει τις εθνικές ρυθμίσεις για το θέμα, θα αποτελέσει μια επιπλέον μέθοδο προσέλκυσης στην ΕΕ αυτού του είδους των εργατών.

Οι περισσότεροι ειδικευμένοι μετανάστες προτιμούν ως χώρα προορισμού τις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή τον Καναδά από τα κράτη μέλη της ΕΕ λόγω του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας των τελευταίων.

Η μπλε κάρτα θα επιτρέψει στους κατόχους της που έχουν υπάρξει μόνιμοι κάτοικοι ενός κράτους μέλους για τρία χρόνια να έχουν στην συνέχεια πρόσβαση και σε άλλα κράτη μέλη. Η κάρτα λοιπόν θα έχει διάρκεια ισχύος τριών ετών και θα μπορεί να ανανεωθεί για δύο περαιτέρω χρόνια.

Υιοθετώντας με 388 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 124 αποχές την έκθεση διαβούλευσης της κ. Έβα Κλαμτ (ΕΛΚ-ΕΔ, DE), το ΕΚ τόνισε, πάντως, ότι αν η σύμβαση ενός εργαζομένου είναι μικρότερης διάρκειας, τότε η κάρτα θα πρέπει να εκδοθεί για μια περίοδο ισοδύναμη με τον χρόνο διάρκειας της σύμβασης συν 6 μήνες.