«Ναι» της ΕΕ στην εξαγορά Skype από τη Microsoft

0

Η προσφορά είχε κατατεθεί από τον Μάιο, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση της εξαγοράς από τις Αρχές Ανταγωνισμού σε Αμερική και Ευρώπη.Ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (US Federal Trade Commission-FTC) έδωσε τον Ιούνιο το «πράσινο φως» για την εξαγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πιο διστακτική, λόγω καταγγελιών που έγιναν, ότι πιθανώς έτσι να νοθευτεί ο ανταγωνισμός.

Οι φόβοι αφορούσαν την ενδεχόμενη ενσωμάτωση της υπηρεσίας βιντεοκλήσεων Skype στην πλατφόρμα των Windows, ώστε να αποκλείεται η χρήση από ανταγωνιστές.Εν τέλει, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Joaquin Almunia ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι το αποτέλεσμα της έρευνας είναι θετικό για τη Microsoft, αφού δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος διατάραξης των ισορροπιών στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου ήδη δραστηριοποιούνται τόσες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, για παράδειγμα Google και Apple στον τομέα τηλεπικοινωνιών, CiscoSystems και Lifesize στις υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων. «Η συμφωνία δεν θα νοθεύσει σε αξιοπρόσεκτο βαθμό τον ανταγωνισμό στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο. Αναφορικά δε με τις υπηρεσίες επαγγελματικών τηλεδιασκέψεων, η έρευνα κατέληξε ότι το μερίδιο της Skype είναι περιορισμένο για το εν λόγω προϊόν και δεν ανταγωνίζεται απευθείας με την υπηρεσία Lync. της Microsoft στον ίδιο τομέα, η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμεύει σε ομίλους επιχειρήσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Almunia τόνισε επιπλέον ότι η έγκριση της Επιτροπής είναι ανεπιφύλακτη προς όλους τους συμφωνημένους όρους εξαγοράς.Η ανακοίνωση χαροποίησε τους υπεύθυνους του αμερικανικού επιχειρηματικού κολοσσού, που βλέπουν τη μεταστροφή κλίματος προς το ευνοϊκότερο στην Ευρώπη. «Πρόκειται για ένα ορόσημο, διότι πλέον έχουμε έγκριση και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Περιμένουμε να οριστικοποιήσουμε σύντομα τη συμφωνία, για να ξεκινήσει η συνεργασία των ανθρώπων της Microsoft και της Skype και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επικοινωνίας για τους ανθρώπους παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith.

Η εταιρεία έχει ήδη κοινοποιήσει τα σχέδια ενσωμάτωσης του Skype στις περισσότερες εφαρμογές της πλατφόρμας των Windows, επικουρικά δε σε Xbox και Kinect, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τη χρήση της υπηρεσίας βιντεοκλήσεων από smartphones άλλων εταιρειών, όπως Android ή Apple iOS.

Σχετικά έγγραφα

Σχόλια