Ανάκληση άδειας Δικηγόρου για διαδικτυακή καμπάνια κατά Δικαστών

0

 

Ποινή ανάκλησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος επιβλήθηκε σε Δικηγόρο στην Λουιζιάνα των Η.Π.Α., καθώς μέσω διαδικτυακής εκστρατείας στο Twitter και με διαδικτυακές αιτήσεις αναφοράς (online petitions) προσπάθησε να επηρεάσει υπόθεση επιμέλειας τέκνων, η οποία εξεταζόταν από το Ανώτατο δικαστήριο της ίδιας πολιτείας.

Το Ανώτατο δικαστήριο της Λουιζιάνα επέβαλε ποινή ανάκλησης αδείας στην 52χρονη Δικηγόρο, Joyce Nanine McCool, με απόφαση του στις 30 Ιουνίου 2015. Το συμβούλιο ακρόασης καθώς και το πειθαρχικό συμβούλιο του συλλόγου της, συνέστησαν την αναστολή της αδείας της κας McCool για ένα χρόνο και μία ημέρα, αλλά η πλειοψηφία των δικαστών που εξέτασαν την υπόθεση θεώρησαν ότι η ανάκληση της αδείας είναι η τελικώς η αρμόζουσα ποινή.

Σύμφωνα με την απόφαση η κα McCool είχε προβεί σε εκτεταμένες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες και περιείχαν “ψευδείς, παραπλανητικές και εμπρηστικές δηλώσεις” για τον τρόπο που δύο δικαστές χειρίζονται υπόθεσή της. Ανάμεσα στις αναρτήσεις εμπεριέχονται ισχυρισμοί ότι δικαστές αρνήθηκαν να κάνουν δεκτές ηχογραφήσεις παιδιών για εικαζόμενες περιπτώσεις κακοποίησης, αν και κατά την εξέταση της υπόθεσης αποδείχθηκε ότι οι ηχογραφήσεις ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δικαστήριο.

Σε απόσπασμα της απόφασης παρατίθεται  έκκληση διαμαρτυρίας της κας McCool : «Παρακαλώ υπογράψτε την αίτηση αναφοράς, και μοιραστείτε την με φίλους και την οικογένεια σας. Καλέστε τον Δικαστή Amacker και τον δικαστή Gambrell από τις 8:30 έως τις 5:00 ξεκινώντας από τη Δευτέρα 15 Αυγούστου για να τους ρωτήσετε γιατί δεν ακολουθούν το νόμο και δεν προστατεύουν αυτά τα παιδιά. Καταστήστε τους γνωστό ότι τους παρακολουθείτε και πως περιμένετε να κάνουν την δουλειά τους, ώστε αυτά τα μικρά κορίτσια να είναι ασφαλή”.

Η κα McCool ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου, αλλά το επιχείρημα της δεν έπεισε την πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Εμείς διαφωνούμε και διαχωρίζουμε την θέση μας από την έντεχνη προσπάθεια της εναγομένης να χρησιμοποιήσει την Πρώτη Τροπολογία ως ασπίδα ενάντια στα ηθικά παραπτώματά της.”

 

 

 

 

Σχόλια