Ανακοινώθηκε ο διάδοχος της Ντελ Πόντε

0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε το διορισμό του Βέλγου, Σερζ Μπραμέρτζ στη θέση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για να αντικαταστήσει την απερχόμενη από την 1η Ιανουαρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Ο Σερζ Μπραμέρτζ είναι πρώην αναπληρωτής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ηγείται της διεθνούς επιτροπής για την έρευνα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

Προηγήθηκε επιστολή προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν από ομάδα ανωτάτων νομικών αναφορικά με τη διάδοχη κατάσταση στη γενική εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Οι ανώτατοι νομικοί του ICTY πρότειναν να προαχθεί σε γενικός εισαγγελέας ο Αμερικανός νυν αναπληρωτής εισαγγελέας, Ντέιβιντ Τόλμπερτ. Στην επιστολή τους οι 18 νομικοί χαρακτηρίζουν τον Τόλμπερτ «πρωταθλητή του διεθνούς ποινικού δικαίου» και σημείωναν ότι θα είναι ένας αξιοσημείωτος διορισμός σε μια κρίσιμη καμπή του ICTY.

Το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία συστάθηκε το 1993 και θα πρέπει έως το 2008 να περαιώσει τις εκκρεμείς δίκες του κι έως το 2010 τις εφέσεις στις πρωτόδικες αποφάσεις.

Η Ελβετίδα Κάρλα Ντελ Πόντε αρνούταν να τερματίσει τη λειτουργία του δικαστηρίου ενόσω δεν έχουν προσαχθεί όλοι οι φυγόδικοι εγκληματίες πολέμου, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί κατηγορίες, ιδίως οι δύο πρώην πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Σχόλια