Ανακοίνωση της HRW για την υπόθεση της παράστασης Corpus Christi

0

Η οργάνωση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να σέβονται την ελευθερία του λόγου και να καταργήσουν τις οικείες ποινικές διατάξεις περί βλασφημίας.

«Ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί και οι ηθοποιοί έχουν κάθε δικαίωμα να ανεβάσουν το συγκεκριμένο έργο, ακόμη και αν θεωρείται προσβλητικό ή ανήθικο από ορισμένους. Οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου και όχι να εφαρμόζουν έναν ξεπερασμένο και προβληματικό νόμο», σχολίασε σχετικά η ερευνήτρια της HRW, Judith Sunderland.

Η οργάνωση αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις περί βλασφημίας στο νόμο του 1951, βάσει των οποίων άνοιξε η προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες των παραγωγών της παράστασης Corpus Christi. Παρατήρησε ότι λόγω της ασάφειάς τους τέτοιες διατάξεις γίνονται εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ενώ και σύμφωνα με την ερμηνεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι νόμοι περί βλασφημίας είναι κατ’ αρχήν ασύμβατοι με το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Σχόλια