Ανάκριση για δηλώσεις υπέρ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν ανέκριναν βετεράνο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε δηλώσεις υπέρ της παραπομπής του προέδρου της αφρικανικής χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Μετά την ανάκριση ο αξιωματούχος της αντιπολίτευσης αφέθηκε ελεύθερος. Η ανάκριση είναι μέρος γενικευμένης επιχείρησης κατά όσων υποστηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το γενικό εισαγγελέα αυτού που έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν κατηγορείται για την υποκίνηση της γενοκτονίας στην περιοχή Νταρφούρ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Αλί Μαχμούντ Χασανέιν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις τους υπέρ του ΔΠΔ αλλά και για τις επαφές που είχε με ανώτατο αξιωματούχο σε μία από τις πρεσβείες των κρατών της Δύσης.

Οι υποστηρικτές του πρώην αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο Χασανέιν συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του και αφέθηκε ελεύθερος αργά το βράδυ.

Μη κατονομαζόμενη πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας διέψευσε τη σύλληψη και δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο αξιωματούχος προσήλθε οικειοθελώς για ανάκριση.

Σχόλια