Ανανεώθηκε για τρία χρόνια η θητεία του Ζαν-Πολ Κοστά στο «τιμόνι» του ΕΔΑΔ

0

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανεξελέγη για τρία χρόνια ο Γάλλος Ζαν-Πολ Κοστά, ύστερα από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Εξάλλου, για άλλη μια τριετία ανανεώθηκε και η θητεία του Βρετανού δικαστή του ΕΔΑΔ Σερ Νίκολας Μπράτζα και της Βελγίδας συναδέλφου του, Φρανσουάζ Τυλκέν.
Ο κ. Κοστά γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1941. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, στη Νομική Σχολή του Παρισιού και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ). Την περίοδο 1985-86 προήδρευσε της γαλλικής αντιπροσωπείας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας για τη διασύνδεση της Μάγχης. Από το 1989 έως το 1998 υπηρέτησε στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας. Δίδαξε νομικά στα πανεπιστήμια της Ορλεάνης και της Σορβόννης (Paris I, Panthéon-Sorbonne). Την 1η Νοεμβρίου 1998 κατέλαβε δικαστική έδρα στο ΕΔΑΔ και στις 19 Ιανουαρίου 2007 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος.
Ο Σερ Νίκολας Μπράτζα γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1945. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αφού παρήλασε από διάφορα σημαντικά νομικά πόστα, το 1998 διορίστηκε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Λίγο αργότερα τοποθετήθηκε στο ΕΔΑΔ, όπου από το 2001 διατελεί πρόεδρος ενός από τα τμήματα του δικαστηρίου. Από τις 19 Ιανουαρίου του 2007 είναι, επίσης, αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ.
Η Φρανσουάζ Τυλκέν γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1942. Διδάκτωρ νομικής με πτυχίο εγκληματολογίας, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της το 1976. Ήταν ερευνήτρια στο Εθνικό Ταμείο Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου, δίδαξε σε πανεπιστήμια της Ελβετίας, του Καναδά και της Γαλλίας και κατέλαβε διάφορες σημαντικές θέσεις. Από την 1η Νοεμβρίου του 1998 είναι δικαστής του ΕΔΑΔ και από τις 19 Ιανουαρίου 2007 και πρόεδρος τμήματος.

Σχόλια