Αναστέλλεται η θανατική ποινή σε βάρος μαύρου κατάδικου

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Γεωργίας στις ΗΠΑ αποδέχθηκε τελικά (με ψήφους τέσσερεις υπέρ, έναντι τριών κατά), να εξετάσει το αίτημα περί μη εκτέλεσης της θανατικής ποινής σε βάρος του θανατοποινίτη Τρόι Ντέηβις.

Ο Ντέηβις καταδικάστηκε –τον Αύγουστο του 1991– για τον φόνο ενός 27χρονου, κοντά σε ταχυφαγείο της Σαβάνα και από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ομολόγησε την παρουσία του, μόνον, στον τόπο, όπου έγινε ο φόνος, αρνούμενος επίμονα πως είναι ο δολοφόνος.

Πριν από μερικές μέρες η “”Επιτροπή Χαρίτων”” της Πολιτείας της Γεωργίας χορήγησε “”τρίμηνη αναστολή εκτέλεσης της θανατικής ποινής”” στον 38χρονο, σήμερα, μαύρο κατάδικο.

Σύμφωνα με νομικές πηγές της Ατλάντα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γεωργίας θα αποφασίσει, τώρα, αν θα γίνει, ή όχι, μία νέα δίκη του Ντέηβις.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του Ντέηβις κινητοποιήθηκαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός κι εκτός ΗΠΑ, καθώς οι δικαστές, αν και εγείρονταν αμφιβολίες περί την πραγματική ενοχή του Ντέηβις, δεν έδιναν, αρχικώς, αναστολή στην θανατική ποινή σε βάρος του.