Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΕΕ λόγω Μλάντιτς

0

Την απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης με τη Σερβία-Μαυροβούνιο προανήγγειλε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν. Αιτία, η παρέλευση του τελεσιγράφου για την παράδοση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς στο ICTY.

Ο κ. Ρεν εξήγησε ότι η επίσημη απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου, θα ανακοινωθεί, αφού πρώτα ο ίδιος μιλήσει -την Πέμπτη- με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε.

Την απόφασή του αυτή ο Όλι Ρεν την γνωστοποίησε και στον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ήταν η παράδοση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, έως τις 30 Απριλίου, μία ακόμη διορία που έληξε, χωρίς οι αρχές του Βελιγραδίου να έχουν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν και στην πιθανότητα παράτασης της διορίας για την έκδοση του Μλάντιτς. Νέα προθεσμία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των σερβικών αρχών προς το δικαστήριο της Χάγης αναφερόταν η 10η Μαΐου.

Σχόλια