Αναστέλλονται οι εκτελέσεις με ένεση και στην Καλιφόρνια

0

Μετά την αναστολή των εκτελέσεων των θανατοποινιτών με ένεση στην Πολιτεία της Φλόριντα, η Πολιτεία της Καλιφόρνια αλλάζει και αυτή τον τρόπο εκτέλεσης των θανατικών ποινών.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, διέταξε την αναστολή των εκτελέσεων με ένεση, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το Δικαστήριο ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαλύσει τις ανησυχίες του Δικαστηρίου, οι οποίες έχουν να κάνουν με την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου εκτέλεσης, δεδομένων των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της.

Είχε προηγηθεί απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Σαν Χοσέ, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέθοδο εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι συνιστά εγκληματική και ασυνήθη τιμωρία.

Τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Πολιτεία της Καλιφόρνια είναι η χρησιμοποίηση νέας διαδικασίας εκτέλεσης, η εκπαίδευση των μελών των ομάδων εκτελέσεως, η τυποποίηση των αρχείων, καθώς και η εξεύρεση ειδικών στη θανατική ποινή για να συμβουλεύσουν το Υπουργείο Διορθώσεων και Ανάπλασης της πολιτείας.

Σχόλια