Αναστολή καθηκόντων για τέσσερις Εισαγγελείς στην Τουρκία

0

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας προχώρησε στην αναστολή των καθηκόντων τεσσάρων Εισαγγελέων, οι οποίοι είχαν διεξαγάγει έρευνα για διαφθορά στο περιβάλλον του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα για διαφθορά, η οποία δημοσιοποιήθηκε πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου, οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών και έκανε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες Δικαστές και Εισαγγελείς.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις Εισαγγελείς αφορούν σε αναρτήσεις πολιτικών σχολίων στο Twitter και στο ότι έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι ανωτέρω θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικαστών.

Ο κ. Οζ, εκ των τεσσάρων και πρώην αναπληρωτής Προϊστάμενος στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι πρόκειται για μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα, που ελήφθη χωρίς καν να ακουστούν οι πειθαρχικώς διωκόμενοι Εισαγγελείς και την οποία σκοπεύει να εφεσιβάλλει. Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση πλήγμα για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και μια πρόβα για τη μετάβαση σε ένα “πολιτικό δικαστικό” σύστημα.
 

Σχόλια