Αναστολή του Κανονισμού Δουβλίνο II, για τους αιτούντες άσυλο

0

 

Την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, σχετικά με την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Ουγγαρία, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων.

«Η Ουγγαρία έχει εξαντλήσει τις διαθέσιμες δυνατότητες για τη φιλοξενία των προσφύγων. Επιθυμούμε την εξεύρεση μίας ευρωπαϊκής λύσης, αλλά πρέπει πρωτίστως να προστατευθούν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Zoltán Kovács, ενώ προσέθεσε ότι κατά το τρέχον έτος, η Ουγγαρία έχει δεχτεί περισσότερους από εξήντα χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, σχετικά με την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη, καθορίζεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται στο κράτος-μέλος υποδοχής, ενώ εάν ο αιτών ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να επιστρέψει στη χώρα υποδοχής, για την επεξεργασία της αιτήσεως του. Η αναστολή του Κανονισμού συνεπάγεται ότι η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφος της πρόσφυγες, οι οποίοι εισήλθαν στην ΕΕ μέσω αυτής, αλλά κατόπιν μετέβησαν σε άλλο κράτος-μέλος.

Η Ουγγαρία κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επείγουσες εξηγήσεις, επειδή με τη μονομερή αναστολή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
«Καθώς στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ δεν προβλέπεται η αναστολή των μετακινήσεων από τα κράτη-μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει άμεσες διευκρινίσεις, για τη φύση και την έκταση αυτής της τεχνικής και των μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για τη διόρθωση της κατάστασης», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.