Ανήσυχη η Διεθνής Αμνηστία για τις εκτελέσεις στο Ιράν

0

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της επιβολής και εκτέλεσης της θανατικής ποινής στο Ιράν με ομαδικές εκτελέσεις ανθρώπων, όπως αυτή που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου εκτελέστηκαν 21 άνθρωποι.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί εντονότατα για το γεγονός, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στην πραγματικότητα οι εκτελέσεις είναι περισσότερες. Ήδη ο αριθμός των εκτελέσεων του 2007 έχει ξεπεράσει σημαντικά εκείνον του 2006, όπου επίσημα είχε ανακοινωθεί από το Ιράν ότι είχαν εκτελεστεί 177 άνθρωποι.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, οι διαδικασίες που τηρούνται δεν εξασφαλίζουν στους κατηγορούμενους τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη δίκη, ενώ ανησυχητικό παραμένει και το γεγονός ότι στο Ιράν την θανατική ποινή επισύρουν ορισμένα αόριστα διατυπωμένα αδικήματα όπως «εχθρότητα προς το Θεό» ή η «διαφθορά επί της γης» ενώ τα δικαστήρια έχουν δικαίωμα επιβολή ποινών κατά το δοκούν.

Η Οργάνωση καλεί το Ιράν να σταματήσει τις εκτελέσεις των ανήλικων παραβατών και να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις για τις υποθέσεις θανατικής ποινής. Καλεί επίσης τις αρχές να περιορίσουν τον αριθμό των εγκλημάτων που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Σχόλια