Ανησυχία εξέφρασε ο ΟΗΕ για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Λιβερία

0

Ανησυχία εξέφρασε το Γραφείο του Επιτρόπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με νομοθεσία που προωθείται στη Λιβερία με στόχο την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει την έγκριση της Γερουσίας και εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η ομοφυλοφιλία τυποποιείται ως πλημμέλημα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη τροποποίησης του κώδικα οικογενειακού δικαίου της χώρας, ώστε να απαγορευθούν ρητώς οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Στο σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και θα δυσχεράνει το ήδη δύσκολο και γεμάτο διακρίσεις περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι, αλλά και όσοι ακτιβιστικά μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Δεν είναι απίθανο δηλαδή να ποινικοποιηθεί και η ίδια η ακτιβιστική δράση υπέρ των ομοφυλοφίλων, αφού βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων αδικηματική πράξη θα υπάρχει και όταν κάποιος “ενθαρρύνει” και “προωθεί” την ομοφυλοφιλία, όροι, που μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους, λόγω της αοριστίας τους.
«Υπενθυμίζουμε στη Λιβερία ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες έχει επικυρώσει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του Συμφώνου, έχει προειδοποιήσει τα κράτη ότι τυχόν νομοθεσία ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας μεταξύ συγκατατιθέμενων ενηλίκων, προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την αρχή απαγόρευσης των διακρίσεων», αναφερόταν στην ανακοίνωση του Επιτρόπου.
 

Σχόλια