Ανησυχία για το κατηγορητήριο εις βάρος των δραστών της επίθεσης στην ελληνική πρεσβεία

0

Την ανησυχία τους εξέφρασαν ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και δημόσιες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού για τους νεαρούς που επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας και τώρα κατηγορούνται για «διεθνή τρομοκρατία».
Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, που υπέγραψαν την επιστολή, αφού χαρακτηρίζουν απαράδεκτη πράξη την επίθεση κατά της ελληνικής πρεσβείας, δηλώνουν τον προβληματισμό τους για το κατηγορητήριο, διαβλέποντας πολιτική σκοπιμότητα των Αρχών που προσπαθούν, όπως λέγεται, με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν τη συμπάθεια των εθνικιστών.
Στην επιστολή παρατηρείται επίσης ότι οι διωκτικές αρχές «έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση ανάλογων υποθέσεων» και γίνεται αναφορά στην επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2008, όταν πυρπολήθηκε ολόκληρο το κτίριο, και για την οποία, το ένα άτομο που συνελήφθη αντιμετώπισε την κατηγορία της «απειλής για τη δημόσια ασφάλεια και όχι για διεθνή τρομοκρατία όπως στην περίπτωση της πρεσβείας της Ελλάδας».
Οι σερβικές αρχές συνέλαβαν, πριν από μία εβδομάδα, πέντε άτομα, μέλη της οργάνωσης «Αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία» ως ύποπτους για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στις 25 Αυγούστου κατά του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Οι συλληφθέντες προφυλακίστηκαν και θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της “”διεθνούς τρομοκρατίας”” που σύμφωνα με το σερβικό ποινικό δίκαιο είναι το μεγαλύτερο αδίκημα μετά τη γενοκτονία.

Σχόλια