Ανησυχία για το τέλος της θητείας των διεθνών δικαστών στην Βοσνία

0

Ο αναπληρωτής ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κ. Ράφι Γκρεγκόριαν, εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση του συμβουλίου υπουργών της χώρας να μην παρατείνει τη θητεία των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς στο δικαστήριο και στην εισαγγελία της Βοσνίας.

«Η απόφαση αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο υπουργών υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις που οδηγούν σε περιορισμό της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», τονίζεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα.

Το επιχείρημα ότι το κόστος των μεταφράσεων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου, εγκλήματος και διαφθοράς είναι εξαιρετικά υψηλό, αποτελεί τέχνασμα, καθώς τα έξοδα καλύπτονται από διεθνείς δωρεές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής και χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, που εμποδίζει την παράταση της θητείας των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων στη χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαβιέρ Σολάνα, με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, κ. Νίκολα Σπίριτς, ζήτησε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του έργου των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων και μετά το τέλος του 2009.

Οι Κροάτες και οι Σέρβοι, μέλη του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, ψήφισαν κατά της παράτασης της θητείας των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων μετά το 2009, εκτός εκείνων που εξετάζουν εφέσεις σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Τα μέλη του συμβουλίου υπουργών που εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους ζήτησαν συνέχιση του
έργου των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων.

Σχόλια