Ανησυχία για τον αριθμό των εκτελέσεων στην Ιαπωνία

0

Στην Ιαπωνία εκτελέστηκαν δι απαγχονισμού δύο θανατοποινίτες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό εκτελέσεων για φέτος στους 15, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος των τελευταίων ετών.

Το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία εννέα εκτελέσεις θανατοποινιτών.
Η Ιαπωνία, είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ασίας, στην οποία παρατηρείται αύξηση των θανατικών ποινών παρά την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εκτελέστηκε ο 70χρονος Μιτσιτόσι Κούμα και ο 55χρονος Μασαχίρο Τακάσιο.
Ο Κούμα καταδικάστηκε για την απαγωγή και τον στραγγαλισμό δύο επτάχρονων μαθητριών το 1992 στη νότια Ιαπωνία. Ο Τακάσιο τον Μάρτιο του 2004 εισέβαλε σε σπίτι, μαχαίρωσε θανάσιμα μια 55χρονη και την 83χρονη μητέρα της και έκλεψε 500 δολάρια.
“Τα κίνητρα και των δύο εγκλημάτων ήταν απάνθρωπα και στοίχισαν τη ζωή αθώων”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Εισούκε Μόρι.
Το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν τρεις εκτελέσεις θανατοποινιτών.
Οι εκτελέσεις ανακοινώνονται εκ των προτέρων, πραγματοποιούνται με άκρα μυστικότητα και συνήθως τυγχάνουν της υποστήριξης των πολιτών.
Όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα ίσχυε ντε φάκτο μορατόριουμ εκτελέσεων μέχρι το 2006, καθώς ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης πίστευε ότι η θανατική ποινή είναι ενάντια στα πιστεύω της βουδιστικής θρησκείας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει έκκληση για άμεση επιβολή μορατόριουμ των εκτελέσεων στην Ιαπωνία. Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικαλείται επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία πρόσφατα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χρήση της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία στην Ιαπωνία, οι οποίοι αναμένουν να εκτελεστούν.

Σχόλια