Ανησυχία Ισημερινού για τη διασφάλιση δίκαιης δίκης του Τζ. Ασάνζ

0

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε την έντονη αβεβαιότητά του για το σεβασμό του δικαιώματος του Τζούλιαν Ασάνζ σε δίκαιη δίκη, εφόσον αυτός δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς θεωρεί σοβαρό τον κίνδυνο της πολιτικής δίωξης.

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει στον ιδρυτή της Wikileaks πολιτικό άσυλο καθώς ο τελευταίος κατέφυγε στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Παράλληλα, ο Ασάνζ φοβάται την έκδοσή του από τις σουηδικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για διαρροές απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από την Wikileaks.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ισημερινού οι εναλλακτικές του Ασάνζ περιορίζονται στις εξής τρεις : η πρώτη είναι η παροχή εγγυήσεων περί μη εκδόσεως του σε άλλη χώρα,η δεύτερη είναι το να τον ανακρίνει Σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού και τέλος, η περίπτωση της χορήγησης από την Αγγλία άδειας ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ο ίδιος ο Ασάνζ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama κατηγόρησε την Σουηδία ότι έχει πετάξει την ουδετερότητά της στα σκουπίδια και ότι έχει αλλάξει με θλιβερό τρόπο μετά την κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του ΄70, αναφερόμενος στη στάση της σουηδικής κυβέρνησης στα γεγονότα στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Σχόλια