Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη δίωξη Τιμοσένκο

0

Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη δίωξη που έχει ασκηθεί κατά της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε χαρακτηριστικά την Ουκρανία να μην χρησιμοποιεί την ποινική νομοθεσία για πολιτικές σκοπιμότητες. Η Τιμοσένκο, που έχασε την εκλογική μάχη από τον Γιανούκοβιτς στις αρχές του περασμένου χρόνου, κατηγορείται για επανειλημμένη κατάχρηση εξουσίας στην διάρκεια της πρωθυπουργίας της, από το 2007 έως το 2010. Η πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του γενικού εισαγγελέα την Πέμπτη, ενώ οι αρχές έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησής της. Σε περίπτωση καταδίκης της, η Τιμοσένκο ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή μεγαλύτερη της δεκαετούς κάθειρξης.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούελ δήλωσε ότι “”στον 21ο αιώνα οι δημοκρατία δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ανεξάρτητα ΜΜΕ, είναι ζήτημα ηθικής””.
Παρόμοιο προβληματισμό έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες που απαγγέλλονται κατά της Τιμοσένκο και άλλων πρώην αξιωματούχων μοιάζουν να επιλέγονται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Σχόλια